(play) Sleuth

El- prabusit in fotoliu, cu parpalacul strans bine in jurul corpului, asteptand un impuls sa paraseasca incaperea cufundata in umbre si intuneric. Palaria indesata bine pe cap ii ascunde ochii de singuratatea ce-l inconjoara, ca si cand s-ar feri de ecoul propriei lui taceri. Clip-clop- afara toarna cu galeata. Varful aprins al tigarii palpaie si anunta o moarte tragica pentru viciul neconsumat (what a waste!). Priveste nepasator cum la picioarele sale se strange o movilita de scrum- inca o tigara ratata- nici o problema, are destule rezerve pentru zile negre, exact ca asta. Isi vara mana in buzunar, si incepe sa se scotoceasca dupa pachetul salvator- o bricheta- o pune de-o parte, va avea nevoie de ea, portofelul- subtire si gol (afacerile merg tot mai prost de la o vreme), o verigheta (“Diane, adu-mi aminte sa o pun pe deget'”), o carte de vizita pe care scrie “Baietii veseli” (“Diane, adu-mi aminte ca asta-i un secret”), un revolver, Wembley Mk. VI calibru .445 (ultimul sau prieten de nadejde), o lama de ras (just in case things go bad) si un chilot de dama (despre asta nu stim nimic).film_noir_0028

Chiar in momentul in care se pregateste sa desfaca banda sufocanta ce tine captive micile bucurii invelite in foita fina, umplute din plin cu tutun de cea mai proasta calitate, un sunet regulat (mult prea regulat) ii atrage atentia. O fi trecut el prin viata si meserie, dar inca nu si-a pierdut simturile de vulpoi agil: acel sunet provine de la un pantof de dama, cel mai probabil marimea 39, dupa gravitatea sunetului si hotararea cu care loveste furios culoarul din beton, toc-cui- 5 centimetri de la sol (“are echilibru gagica”), flecuri rupte, decupati in fata (sunetul ciorapului ud care aluneca odata cu degetele, frecandu-se de pielea pantofului, il scoate din sarite).

“Cioc-cioc”- el, sigur pe sine, nu raspunde. Asteapta ca un predator aparitia prazii. O prada in miez de noapte- o raritate. Ea- (putin) nesigura, deschide usa- e obisnuita sa intre acolo unde nu este invitata. Se protapeste-n prag, infipta bine pe cele doua picioare, si incepe sa scruteze intunericul din camera. Pe silueta ei generoasa, luminile orasului joaca bambilici, ca-ntr-o discoteca. Nasul clipoceste in cele trei culori ale semaforului din intersectie, capul decapitat de umbra lapadarului ii imparte trupul in cele doua parti principale: esentialul si neesentialul, pe pieptul care se zbate sa se elibereze de sub tirania hainelor sta stantat “hot hooters/free drinks tonight”. Saturata sa tot stea in lumina reflectoarelor stradale, care, e clar ca o dezavantajeaza, aprinde becu’.

El- facandu-si vant cu portofelul, stergandu-si sudoarea cu chilotul anonim, bagandu-si tigara-n nas si apasand pe tragaci ca sa si-o aprinda. Indubitabil, era genul lui de femeie.

noir-invite-front-765288

(din seria “N-am ce face si scriu”)

De fapt, eu voiam sa prezint un joc simpatic, pe nume Sleuthnoir/mystery pentru iubitorii genului (cinematografic- sa nu uitam de Sleuth din ’72 si Sleuth din ’07 filme de referinta pentru gen, avandu-l ca protagonist pe Michael Caine caruia i s-a oferit ocazia sa joace, dupa acelasi scenariu, roluri opuse, la varste diferite. Eu votez pentru cel din ’72, desi Jude Law, fermecator si seducator, m-a convins ca si-a meritat rolul- si novelistic, daca tinem cont de cartea Murder My Sweet, a lui Raymond Chandler ce a stat la baza altor doua filme foarte cunoscute, Murder, My Sweet din ’44 si Farewell my lovely din ’75 (cu Charlote Rampling si Robert Mitchum– bun bun actor, cam underrated).

1

Inapoi la joc. Esti un detectiv ce trebuie sa dezlege crime si mistere. Iti iei un nume, iti pui “o masca”, iar dupa aceea alegi un profil (trecutul tau, care se reflecta in personalitatea pe care o va avea personajul detectiv), care poate varia de la hot la avocat retras din campul muncii. Bineinteles, fiecare profil presupune existenta anumitor abilitati (fermitatea (hihi), sarmul), istetimea, fiecare in diferite grade si combinatii), ce pot fi selectate dupa bunul plac, daca alegem optiunea pentru avansati. Odata facuti acesti pasi, intram in lumea adevarata a detectivilor. Avem cazuri de rezolvat,  in baza indiciilor care ne sunt furnizate (munca de teren serioasa, chestonat suspectii, spart case si furisat pentru a sustrage probe) si in functie de ele avem de cizelat aptitudini. Daca dam rateuri suntem penalizati,  si putem chiar risca sa fim dati afara din tagma detectivilor.  Trebuie sa ne cumparam haine, ca doar nu ne putem prezenta in fata suspectilor goi pusca (ce influenta am exercita asupra lor?), in functie de banii pe care ii castigam pentru fiecare caz rezolvat. De asemenea se contureaza apartenenta noastra la diferite grupuri de influenta (Ordinul lui Socrate, Cosa Nostra, etc.).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s