Galopand spre weekend

6797013-md

7796380-lg

7233323-mdFotografiile ii apartin lui Wojtek Kwiatkowski

I was born in 1954 in Warsaw, Poland. I graduated from Warsaw University of Technology  in  a field of Architecture. During my student years I dressage rider. For some time I was also a trainer and a judge in dressage.

Nowadays I am an author and a publisher of books about Arabians breeding all over the world. I am also a WAHO (World Arabian Horse Organization) consultant for Arabians pedigrees (Poland, Hungary, Wail/Germany). I have many years of experience in the field. I collect books and archival photos of Arabian horses. For about 25 years I’ve gathered a wide photographic record library of  the breeding in Poland. But that was just a documentation of horses in a specific – standing, halter position. My adventure with artistic photography started 4 years ago when I bought my first professional digital camera.

I passionately love Arabian horses and try to capture their beauty and soul in my pictures.

Sursa

5281241-md

Descoperisem fotografiile lui vara aceasta, insa habar n-aveam cine se afla in spatele lor. Ca si el, doar ca nu imortalizez frumusetea lor in fotografii, ma limitez doar la memorie, si eu iubesc caii, iar momentul in care am urcat pe unul (altul decat atunci cand aveam 5 ani, eram la gradina zoologica, si m-am cocotat pe un ponei negrut, bland si supus), il pot inscrie printre realizarile personale- atat de mult am asteptat/amanat momentul, din motive aiuristice (“n-am timp, n-am bani, nu stiu unde, e prea departe, nu cunosc antrenorul, bla”).

Nu e de ajuns sa ii admiri, sa te bucuri de nobletea si eleganta lor, de la distanta. Pana nu stai in preajma unei asemenea fapturi, nu ii simti rasuflarea puternica, incinsa, pe fata, nu ii auzi nechezatul nerabdator, nu te cufunzi in ochii mari si blanzi, nu ii mangai gatul si pieptul incordat, nu ii simti spinarea puternica sub tine, si nu te lasi sedus de forta care zace in formele curbate si mladioase, nu poti spune ca stii si simti placerea de a cunoaste caii sau de a-i iubi.

5194723-md

Nu m-am mirat sa descopar ca exista si… Hipoterapie, pentru ca simpla prezenta a acestor animale este in sine terapeutica.

Hipoterapia formează o lume specială care reuneşte cai, persoane cu dizabilităţi, copii şi adulţi, voluntari şi profesionişti din domeniul medical, psihologic şi educaţional. În acest proces vieţile tuturor celor implicaţi sunt îmbogăţite.
Călăria terapeutică, partea hipoterapiei denumită şi terapie asistată de cai, terapie cu ajutorul calului sau călăria pentru persoane cu dizabilităţi, înseamnă folosirea calului în activităţi special orientate pentru a atinge o mare diversitate de obiective terapeutice: cognitive, fizice (consolidarea echilibrului, creşterea forţei musculare, normalizarea tonusului muscular, creşterea mobilităţii articulare, reducerea schemelor de mişcare greşite, îmbunătăţirea funcţiilor vitale, îmbunătăţirea apetitului şi digestiei, stimularea senzorială, emoţională, socială, educaţională şi comportamentală.

Efecte specifice ale călăriei terapeutice:
• stimularea reacţiilor de redresare şi echilibru precum şi cele de postură
• ajustarea poziţiei corporale normale
• normalizarea tonusului muscular, reducerea spasticităţii şi stabilizarea     mişcărilor atetozice
• încurajarea posturii corecte, utilizarea simetrică şi independentă a mâinilor
• îmbunătăţirea echilibrului în şezând şi ortostatism, coordonarea abilităţilor de     prindere, aptitudinile sociale, aptitudinile de planificare a mişcării

Călăria pentru persoanele cu dizabilităţi este recunoscută ca fiind una dintre cele mai progresive forme de terapie. Abilitatea de a controla un cal ca pe tine însuţi inspiră persoanei siguranţă de sine, responsabilitate, muncă în echipă.
Elevii doritori beneficiază săptămânal de şedinţe de călăre terapeutică, la Centrul de Călărie “Gala” din Floreşti, unde sunt însoţiţi şi asistaţi de persoane specializate în hipoterapie, de profesorii responsabili din partea şcolii şi de părinţii care doresc să participe.

Scoala speciala Transilvania

Unii se vor duce la munte (bravo lor, sa aiba parte de vreme frumoasa si-un drum rezonabil pana acolo), altii se duc pe la rude (pana bun, barfe ca-n familie- idilic), altii planuiesc iesiri cu prietenii sau, cine stie, au planuri in doi, altii, rapusi de simtul civic, se vor duce la vot (chiar aseara, intorcandu-ma din oras, m-am trezit cu o manifestatie, care-si propunea sa ridice nivelul de constiiciozitate a locuitorilor din Berceni. Iesisera oamenii in strada (multi trecuti de 50 de ani, printre care se strecurasera si cativa tinerei), se postasera fix in intersectie pe-un trotoar, si, unii cu lumanari in mana, altii infasurati in fasii lungi de cearsaf, pe care scria “S.O.S. Berceni/Am murit degeaba pentru libertate”, concentrau privirile trecatorilor, indemnandu-i sa mearga la vot, sa nu se lase furati, manipulati etc. Mai in spate, era o gasca de tigani, care asculta cumintei de liderul lor, care le spunea nu stiu ce, pe un ton foarte razboinic si hotarat. Un cartier al contrastelor. Imi pare rau ca nu am telefon smecher cu aparat foto- ast-ar fi fost o imagine ce merita surprinsa de lentila), iar io ma incumet pana la Baneasa.

Tagadaaaam, tagadaaaaaam!

8162092-md

PS: anul asta la Jocurile Olimpice am fost extrem de dezamagita de selectiile pe care le-au facut cei din TVR1 si TVR2. Puteau sa prinda si ei concursul de echitatie!

Advertisements

2 thoughts on “Galopand spre weekend

  1. feeria says:

    Cat m-am plimbat incoace si-ncolo pe cararile internetului, nu am gasit fotografii care sa surprinda mai bine frumusetea si personalitatea cailor (desi caii mei preferati sunt friesienii- oare-o fi facut poze si cu ei? :D).
    Ma bucur ca te-au incantat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s