Legenda unui Imparat si a Artei sale (ArCub)

Taijiquanul este o arta martiala destul de putin cunoscuta dupa numele sau (cel putin la noi in tara). Cu toate astea, in momentul in care intrebi pe cineva daca a vazut vreodata cum fac chinezii gimnastica in fiecare dimineata (la televizor, normal), imediat isi aduc aminte ca, da, parca faceau niste miscari asa lente si parca somnoroase. Sunt mari sanse sa fie vorba despre tehnici de Qi Gong, insa  daca observam ca miscarile sunt inlantuite, includ deplasari, si anumite repetitii armonioase, putem la fel de bine sa presupunem ca este vorba de TaijiQuan.

taiji_logo(Paul Renall)

Taiji-ul face parte din marea familie a artelor martiale chinezesti, denumite generic Wushu. Exista doua ramuri principale ale Wushu-ului: intern si extern. Taiji-ul face parte din prima categorie, deoarece obiectivele pe care orice practicant de Taiji si le propune sunt indreptate mai degraba catre cresterea interioara, aici incluzand atat latura fizica (fiind o arta martiala orientata catre intarirea organismului si promovarea unui stil de viata sanatos si rational) cat si cea psihica (prin natura sa, Taijiul reuseste sa produca schimbari la nivel mental destul de usor observabile, pentru ca tehnicile pe care le propune presupun concentrare, relaxare, o forma inedita de meditatie, care transforma in mod sensibil perceptia pe care o avem despre noi insine si despre lume), si mai putin orientate catre exterior. Asadar, daca vrem sa slabim imediat sau sa punem muschi pe noi, Taijiul nu este prima alegere la care ar trebui sa ne oprim, chiar daca in timp, atingerea unei greutati corporale echilibrate si modelarea armonioasa a corpului (desi nu pare, taijul este destul de solicitant) sunt efecte directe ale practicarii acestei arte martiale.

tai-chi

Primul lucru care ne atrage atentia atunci cand observam oameni ce practica taijiul este usurinta cu care par a fi facute toate acele miscari, pe care, ca niste profani, le consideram simple si deloc spectaculoase. Armonia miscarilor, lentoarea si frumusetea lor, modul in care ele curg natural unele din altele, fluid, fara nici un efort, inlantuirea de gesturi care par sa fie studiate in amanunt, ca si cand orice expresie a incheieturii mainii sau a flexarii genunchiului ar conta decisiv, sugereaza o arta martiala care ataseaza dimensiunii martiale o dimensiune estetica. Cu toate acestea, in spatele acestei frumuseti simple si naturale exista o munca continua de intelegere a principiilor pe care se fundamenteaza Taiji-ul (principiile clasice ale filosofiei daoiste, ca principiul contrariilor sau principiul vidului, principiul elementelor fundamentale, etc.), care solicita atat trupul cat si mintea.  Este o arta martiala completa si complexa, care modeleaza corpul, ne rafineaza instinctele, ne sensibilieaza fata de viata intima a organismului nostru, pe care de multe ori uitam sa il ascultam (asta daca am facut-o vreodata), ne intoarce constant catre noi insine, provocandu-ne sa ne cunoastem in profunzime, ajutandu-ne ca mai apoi sa ne deschidem fata de ceilalti. Este o meditatie in miscare…

tai_chi_chuan_by_bramer

Este un stil martial potrivit si adaptabil oricarei varste, iar asta il face unic, pentru ca poate raspunde unei palete largi de nevoi. Poate impresiona la competitiile de arte martiale, pentru ca realizat la acest nivel (sportiv) cuprinde multe demonstratii de flexibilitate, forta, care sfideaza legile ortodoxe ale capacitatii fizice uamen obisnuite. Este un real spectacol sa asisti la o competitie de Wushu, si, in extensie, de Taijiquan (el la randul sau impartindu-se in mai multe ramuri).

De cativa ani, exista un club in Bucuresti (Clubul TaiJI) care si-a facut simtita campania de promovare a Taijiquanului. Pornind de la antrenamente modeste, in cadrul complexului Lia Manoliu, sau salilor de sport a scolilor, de la studierea pana la refuz a cartilor lui Dan Derlogea (printre primii care a facut cunoscut Taiji-ul inainte de ’90, cand aceasta lumea martiala romaneasca era dominata de Judo), de la organziarea cantonamentelor in tara, la munte si la mare, pentru studiul intensiv, de la participarea la concursuri nationale la care au castigat premii importante (e drept ca nici concurenta nu era atat de “acerba”) au ajuns sa se faca cunoscuti pe plan international, sa studieze cu maestri chinezi in muntii Wudang (acolo unde se pare ca s-a nascut Taijiul), primind informatii nemijlocit si direct din sursele cele mai pure ale acestei arte martiale, si, mai nou, au ajuns sa tina si spectacole artistice, inspirati de legendele si miturile Chinei Antice.  Bineinteles, in urma acestei deschideri si-au imbogatit simtitor oferta de cursuri, integrand alte si alte stiluri si perfectionand taijiquanul practicat pana atunci… si cred, dar nu sunt sigura, ca si-au schimbat si denumirea sub care activeaza. Mai putin importanta asta, insa.

Un astfel de spectacol ne propun pe 9 decembrie, la ArCub, ora 19:30 (biletele costa 20RON).

Nu am mai fost la spectacolele lor, asa ca nu pot spune in ce masura au reusit sa adauge si un anumit bun gust reprezentatiilor (in general, chiar daca suntem atrasi si fascinati de explozia de culori si simboluri ale spectacolelor pe care ni le ofera chinezii, nu putem sa nu recunoastem ca, din motive mai mult sau mai putin obiective, le asociem si cu un anumit kitch al genului, o anumita vulgaritate), prefer sa-mi pastrez nealterate amintirile, insa cred ca va fi ceva deosebit, si cu siguranta vor impresiona publicul, pentru ca e fascinant sa vezi ce pot face oamenii din si cu propriul lor corp, e admirabil sa constati cate resurse are si cat de frumos se impletesc forta fizica cu delicatetea si supletea unor miscari indelung studiate si perfectionate.

afis_dec2008mare

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s