Cantece ale Inocentei si ale Experientei (William Blake)

Reunind doua etape distincte din viata unui om, cea luminoasa, plina de candoare si voiosie a copilariei (Inocenta), in care natura si divinitatea hranesc si calauzesc pasii omului, si cea a maturizarii, atunci cand experimentarea vietii (Experienta) schimba viziunea  candida, obligandu-ne ochii sa perceapa si sa accepte si chipul impovarat, ridat, incaruntit al vietii, cartea lui Blake este o metafora superba care sugereaza cu intelepciune si blandete, ca acel paradis pe care l-am pierdut prin alegerea cunoasterii in detrimentul… inocentei, continue sa existe, si il continem (si tocmai din acest motiv tanjim dupa el) in acea parte a sufletului care inca are memoria copilariei. Pe de alta parte, orice pierdere cunoaste un castig, un dar, pentru ca odata cu desprinderea de acea lume dominata de frumusete dar in esenta, irationala, obtinem o viziune mai profunda asupra vietii, mai complexa; cunoaseterea este similara cu suferinta, insa si cu bogatia sufleteasca, iar poemele lui Blake reusesc atat de bine sa surprinda acest lucru.

6286-23

Cartea are doua parti, iar poemele sunt scrise in oglinda, unui cantec al Inocentei corespunzandu-i, daca nu fidel (cum este cazul cantecelor “The little BOY lost”/”The little BOY found”, “The Cimney Sweeper”, “Holy Thursday”) macar ca sens, un cantec al Experientei. Partea cu adevarat frumoasa si interesanta este aceea ca volumul cuprinde gravurile si desenele originale ale lui Blake,  care acompaniaza perfect cantecele, atribuindu-le o dimensiune simbolic-vizuala ce ea in sine poate constitui subiect de studiu de reflectie.

blake_innocence_title 41a

De fapt, intreg volumul editat de Rao este o bijuterie, o experienta tactila si vizuala desavarsita; pagini groase, ingalbenite, poroase, atat de placute la pipait, o asezare in pagina eleganta, reproduceri color de calitate (singurul cusur fiind acela ca sunt cam micute), note de analiza la sfarsitul cartii, pentru fiecare ilustratie in parte- orientative, o viziune subiectiva si, oricum, interesanta. Desi o parte din aceste cantece si ilustratii pot fi gasite pe internet, sub nici o forma nu substituie frumusetea acestui volum. De fapt, nici o carte in format electronic nu va pastra farmecul unei carti fizice- cred ca putem spune “clasice”.

Din “Cantece ale Inocentei”, mi-a placut in mod deosebit “Un cantec de leagan”: “Vise dragi, umbrar boltit/Peste pruncul adormit/Raza lunii fericita/Pe tacute va-nfiripa […]”, iar in ceea ce priveste “Cantecele Experientei“, nu ma pot decide. As alege repejor “PIATRA si TARANA”:

“Iubirea nu-i pe Sine sa se placa, clodpebble

De ea nu-i pasa, dupa cum e zis,

Dand ce-i al ei aproapelui, dueraza

In ciuda Iadului, un Paradis.”

Asa canta un Bulgar de Tarana

Pana sa-l sfarme turmele-n copite,

Dar se gasi din prund o Piatra Mica

Sa spuna-n aste versuri potrivite:

“Iubirea-i doar pe Sine sa se placa

Pe toti ceilalti ii leaga s-o slujeasca,

Se bucura sa le rapeasca totul,

Seamana Iad spre furia cereasca”

Datorita structurii deosebite, volumul poate fi citit in fel si chip: cap coada, scolareste si cu simt de raspundere sau poate fi parcursa doar una dintre cele doua parti; poate fi lecturat prin prisma ilustratiilor, scotocind dupa sensuri si intelesuri ascunse, spre deliciul ochilui,  sau poate fi citit in paralel- cate un cantec al inocentei si un cantec al experientei. Intrucat este vorba despre o editie bilingva, putem alege varianta in romana sau in engleza (am avut surpriza sa constat ca, desi majoritatea poeziilor de autori straini- englezi si francezi, caci atat pot- erau fara dubii superioare traducerii in romana- in cazul de fata am descoperit vreo doua cantecele care sunau mai bine in romana). In final, poate fi un oracol al intelepciunii, fiecare zi putand exista sub semnul unuia dintre cantece, alese la intamplare, ca intr-un joc, cu ochii inchisi.

1586_1

Advertisements

11 thoughts on “Cantece ale Inocentei si ale Experientei (William Blake)

 1. feeria says:

  Intr-adevar, este superba editia, si merita banii!
  Nu l-am primit inca. 😦 Astept deja de 2 saptamani!

 2. feeria says:

  Gasisem pe un site de fani ai lui Sherlock o biografie inchipuita a acestuia :)) Ce nebunie! Si filmul in sine e bine facut. Cadre lungi, care-ti ofera ocazia sa observi fiecare cuta a fetei schimbandu-se. Iar Brett e tare expresiv!

 3. feeria says:

  Mai, adevarul e ca are o privire… 😀 si cum ii frematau narile cand nu-i convenea ceva.
  Dap, in ’95, se pare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s