Prietenul meu de la regie si film

Desi nu povestesc d-ale mele, de data asta fac o exceptie pentru ca intamplator am auzit azi despre premiatul Porumboiu.

Deci, discutand mai devreme cu un prieten drag, drag drag din adolescenta, n-am putut sa nu abordez, aproape facand spume la gura de ras si ploaie de lacrimi pe obraji, si perioada zbuciumata in care el era la ATF, sectia regie si film, tanar vlastar imbobocind sub ocrotitoarele raze parintesti ale domnului Gabrea si ale lui Laurentiu Damian, iar eu in liceu, ofilindu-ma ca trebuie sa dau bacul “la sapte materii”. Copil cu doi tati, de mic era deosebit de ceilalti.

Cand era vorba de istoria cinematografului, apela la carti si internet, cand era vorba de fotografie, apela la prieteni, iar cand era vorba de… scenarii, aici se simtea stapan pe situatie, si dadea ce-avea mai bun din el.

Sa va spun ce-a dat, in patru ani de facultate, doi de scenariu de film:

  • a debutat cu un scenariu despre doi homosexuali, plotul fiind acela ca unul a descoperit ca celalalt il insala- nu mai tin minte daca cu o femeie sau un barbat, ca prea mare era supararea;
  • al doilea scenariu materializat chiar in primul sau film de scurt metraj, evidement, a fost despre o prostituata care se prostitua ca sa-i dea de mancare fetitei ei mici, ce primea de la clientii mamei cate o ciocolata- filmul, inevitabil, s-a numit “Ciocolata”;
  • al treilea era despre o nimfomana- aici s-a cam incurcat la elementele surpriza ale intrigii pentru ca mari rasturnari de situatie nu prea erau, din moment ce filmul era despre una plictisita de viata, in ciuda partidelor incendiare;
  • al patrulea scenariu a fost o bulibaseala cu curse de masini, si intre doua curbe si viraje periculoase a avut timp sa strecoare si un pericol de viol si un conflict intre gasti pentru salvarea femeii prinsa, cum s-ar zice, la inghesuiala;
  • ultimul scenariu si film pe care il stiu a fost cu un batran padurar care, plimbandu-se cu pusca prin padure, are viziuni cu iubita lui din tinerete. Cel mai probabil moarta. Asta-i un film artistic, si e chiar misto facut. Dar linia deviantelor se pastreaza nitelus.

Ideea este ca, la cat de in regula era ca om, nu puteai sa nu te intrebi ce dracu ascunde in capul ala al lui, dupa ce vedeai ce-a putut sa scorneasca in tot timpul asta cat a trebuit sa “creeze” scenarii. Astea sunt operele lui personale. Dupa ce ne-am dat seama ca e la un pas de-a face un scenariu cu un pedofil (iar asta nu puteam permite), am zis sa inauguram colocviul cinematografic si sa-i dam o mana de ajutor.. Au iesit niste scabrosenii mai mari decat ce-a zamislit mintisoara lui, insa ne amintim cu drag de momentele alea pline de veselie.

Acum am crescut si nu ne mai permitem jocuri din astea creative- la limita patologicului, a perversitatii si intr-o anumita masura, a prostului gust. Bine macar ca avem memoria buna.

——————————————————————————————————————————————

Later: in perioada aia am vazut cel mai fain scurt-metraj studentesc,- “Falling Down”/”Cadere libera”. Daca descopar vreo formula in care sa-l pot incarca undeva integral- are 100MB-, o voi face.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s