Povestea macilor

Singurul rosu care-mi place este rosul macilor. Desi majoritatea oamenilor asociaza rosul cu pasiunea si dragostea, eu nu vad in el decat agresivitate, sange si violenta. Macii rosii, insa, imbina aceasta putere impulsiva a rosului cu fragilitatea si delicatetea formelor salbatice. Imi place “c0ntradictia” care se naste din aceasta combinatie; de fapt cred ca-mi place posibilitatea de a contine simultan aceste doua realitatii- diafanul si concretul, transparenta, sensibilitatea si forta pulsionala a vietii.

1245815115xfDCSMf

Procesul maturizarii macilor suprinde inflorirea erotismului feminin. Intrebuintarea semintelor de mac la crearea opiumului si a substantelor menite sa linisteasca sufletele si mintile ratacitoare prin noapte apropie aceasta floare si mai mult de esenta feminina concretizata de mister, energii yin si taramurile inconstientului, ale visului si ale uitarii.

1243165302JtnZp54

Dupa ce mi-am dat seama cat de mult imi plac macii, urmatorul pas a fost sa aflu mai multe despre simbolismul si din povestea lor… spusa de oameni. Si am gasit lucruri foarte interesante.

In greaca veche , numele macului este “rhoeas” , insemnand “rosu”.In limba latina , el este numit “papaver” , adica “mamelon” , referire la sucul laptos din opiumul macului.In timp ce macul comun ( de porumb) nu contine opiu , cel intalnit in Orient a fost utilizat timp de secole datorita prezentei acestei substante a somnului.

Florile de mac au fost gasite in mormintele egiptene vechi de peste 3000 de ani .In Egiptul antic ele erau recomandate ca remediu impotriva copiilor care nu se mai opreau din plans (datorita opiului continut de acestea).In Grecia antica macul era un simbol al fertilitatii , o amuleta de dragoste, iar semintele acestuia erau folosite ca un ameliorator al sanatatii si vigorii (inclusiv de catre atletii greci) .
1245985542wmqNsUA

Conform legendei , zeita Demeter (Demetra) a creat macul pentru a-i aduce alinarea somnului dupa pierderea fiicei ei , Persephone (Persefona).Intr-un alt mit , macul fusese faurit de catre Somnus , zeul somnului , pentru a alina durerea provocata zeitei Ceres de lipsa fetei sale.Cei doi frati Hypnos si Thanatos (somnul si moartea) erau reprezentati purtand pe cap cununi din flori de mac sau avand in maini flori de mac .In mod evident , grecii erau constienti de faptul ca somnul binecuvantat produs de mac poate aluneca cu usurinta catre moarte.Pliniu relata ca macul consumat in mari cantitati “produce un somn ce poate ajunge pana la moarte”.

Intr-o alta legenda , o vrajitoare rea transformase o femeie intr-o floare de mac , ea putand parasi campul de maci pentru a-si vedea familia numai in timpul noptii.Intr-una din nopti , femeia i-a dezvaluit sotului ei ca vraja ar putea fi destramata daca a doua zi acesta va culege de pe camp floarea in care era preschimbata.Dimineata , barbatul s-a dus pe camp si si-a deosebit sotia in mijlocul a sute de flori de mac , intrucat aceasta nu era udata de roua zorilor (isi petrecuse noaptea alaturi de sot).El a cules floarea , descantul vrajitoarei a fost destramat , iar cei doi au trait fericiti in veci.

Romanii credeau ca macul poate fi folosit ca un remediu pentru ranile sufletesti ale iubirii.

Crestinismul a modificat simbolismul acestei flori. Sculptat in bancile unor catedrale medievale el reprezenta odihna care avea loc in asteptarea “ultimei zile”. Ateistii remarcau cinic ca macul este de fapt simbolul atipelii care “incepe atunci cand preotul incepe sa vorbeasca”.

1248027331jMBUIWw

In Noua Zeelanda, “macul inalt” este floarea care ii desemneaza pe oamenii care s-au ridicat deasupra celorlalti.”Macul welsh” este caracterizat de culoarea galbena.”Macul de porumb” este numele dat macului salbatic in perioada romana , intrucat acesta crestea de obicei in lanurile de porumb.”Fumul pamantului” este denumirea data macului in Evul Mediu , datorita superstitiei ca fumul produs de arderea acestei plante avea darul de a alunga spiritele rele.

Florile de mac au fost remarcate in timpul campaniilor lui Napoleon , ca inflorind in jurul mormintelor proaspete ale soldatilor , existand credinta ca acestia rasareau din sangele varsat de catre cei cazuti in razboi.
De altfel , macul este un simbol al victimelor tuturor razboaielor. ”

(Sursa)

12442594559pg1WH3

Advertisements

2 thoughts on “Povestea macilor

  1. Cred ca doar pasiunea e reprezentata de rosu… pasiunea are un pic din infierbantarea si instinctivitatea agresiunii si violentei.
    Dragostea insa e calma, echilibrata, senina… o vad mai mult ca un albastru… un albastru deschis al zilelor de vara senine…

  2. feeria says:

    Altii o vad in roz sau galben… fiecare isi are propriul curcubeu al emotiilor si sentimentelor.
    Cu toate astea, culorile au niste “interpretari” mai raspandite. Codul culorilor, ca sa zic asa. Similar cu limbajul florilor. Sunt unele lucruri ce au un caracter universal, ca si cand oamenii, comunicand intre ei cu ajutorul lor, ar vrea sa se inteleaga mai bine- mai clar. O inima albastra parca transmite altceva decat o inima rosie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s