John Bauer

In decembrie anul trecut l-am descoperit pe Errol Le Cain si m-am indragostit de ilustratiile lui vii, detaliate, in care te pierzi cu usurinta si poti fantaza departe de firul povestii, intr-o lume pe care o poti crea singur.

Am dat peste Errol urmand un traseu cam intortocheat, si tocmai pentru ca a fost ceva deosebit si procesul descoperirii dar si comoara in sine, am pastrat in interiorul meu un ochi vigilent care sa semnalizeze ori de cate ori se intampla sa-i iasa in cale un desen frumos, o ilustratie interesanta.

john_bauer1

Autoportret

John Bauer s-a nascut in anul 1882, Suedia. La 16 ani se duce sa studieze arta la  Stockholm,acolo unde avea sa respecte un program foarte strict si incarcat, care, insa, ii va educa si modela gestul grafic si il va ajuta sa se orienteze in cariera de desenator. In cele sapte ore pe zi Bauer studiaza  anatomia, ia cursuri de arta clasica, perspectiva si istoria artei. In plus fata de orele de la scoala, are responsabilitatea studiului individual intens. In aceasta perioada aglomerata o cunoaste pe viitoarea lui sotie, Esther, care ii va servi drept model pentru multe dintre ilustratiile ce le aveau in prim plan pe printesele, zanele si reginele basmelor (printre ele, The Fairy Princess). In decembrie 1906 se casatoresc, insa viata de familie se pare ca nu-i va oferi confortul si sprijinul necesare pentru a-si implini potentialul ca artist. Cu toate acestea, reuseste sa duca la bun sfarsit o serie de proiecte, printre care si ilustrarea unei carti de basme suedeze (Bland tomtar och Troll – Among Gnomes and Trolls), care a fost si este foarte apreciata, fiind de mai multe ori editata (prima data in 1907). Sursele lui de inspiratie au fost stilul pictural italian din secolul XIV,- pe care l-a indragit imediat de cum s-a intalnit cu el, in 1908, intr-o excursie impreuna cu sotia in Italia-,  si carti despre epoca medievala gasite in Libraria Regala. In 1915 doreste sa-si duca arta intr-o noua directie, insa incepe sa se indoiasca de propriile capacitati, de sensul muncii sale, si este cuprins de o depresie profunda. Mariajul nesatisfacator vine in completarea si adancirea sentimentelor de tristete. Desi parea ca divortul este inevitabil, cei doi soti incearca sa-si continue viata impreuna, alaturi de copilul lor de doi ani, planuind sa se mute intr-o casa noua, in Stockholm, construita cu ajutorul tatalui lui Bauer.

In 1918 John Bauer moare impreuna cu familia sa intr-un accident naval, in drum spre noul  camin.

(Traducere dupa un text gasit pe siteul artpassions)

Cateva ilustratii:

SvipdagFreja_Bauer.sized

Svipdag and Freja

john_bauer1_big

Look at them, troll mother said. Look at my sons! You won't find more beautiful trolls on this side of the moon.

JohnBauer

Se pare ca s-ar lucra la un film despre Bauer…

The making of a film about John Bauer is a lifelong vision now taking place. In summer 2008 we started to cast for both John Bauer and Esther. A treatment is based on facts and help from the John Bauer muséum. A script is planned for spring 2009. And we will start shooting in summer 2010. Producer Börje Peratt.

Sursa.

Imi plac foarte mult lucrarile lui Bauer. Imi plac pentru delicatetea liniilor, pentru detalii, decorurile magice, fanteziste si bogate, si pentru faptul ca degaja o anumita atmosfera- un pic intunecata, un pic apasatoare. Oarecum specifica scandinavilor, cu care m-am mai intalni.

jb_lena_key

The golden key

7 thoughts on “John Bauer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s