Sidney Sime

“There’s something those fellows catch – beyond life – that they’re able to make us catch for a second. Doré had it. Sime has it.”
H. P. Lovecraft

S-a nascut in 1867, Anglia, in acelasi an cu alti doi ilustratori celebri: Reckham si Brangwyn. Drumul lui profesional a fost destul de intortocheat, cu multe opriri in puncte paralele cu arta, dar intersectate cu munca onesta si “telurica”; a fost, pe rand, brutar, pantofar si lucrator in mina. La un moment dat a lucrat la un atelier de inscriptii, si a avut posibilitatea de a studia un timp la Scoala de Arta din Liverpool. A avut succes, desi nu unul rasunator, si din acel moment a inteles ca trebuie sa se dedice artei. Astfel, in 1895 a reusit sa-si publice unele dintre ilustratiile umoristice in diferite reviste si ziare (The Idler, Pall Mall Gazette), dar mai ales in publicatia Pick-me-up.

In 1905, aristocratul irlandez  Lord Dunsany il solicita pentru a-i ilustra prima carte scrisa, The Gods of Pegana, sursa de inpsiratie pentru Tolkien, Lovecraft si Ursula Le Guin. Cartea cuprinde o serie de povestiri scurte despre un panteon de zeitati, rod al imaginatiei lui Dunsany. Poate fi citita integral pe siteul archive.org .

pegana-3 pegana-2

Aceasta lucrare, care s-a bucurat de aprecieri si face parte din istoria literaturii fantastice, a fost urmata de alte doua, Time and the Gods (versiunea audio)

time of the gods

si The Sword of Welleran.

Sime a facut ilustratiile pentru fiecare dintre aceste carti, si a colaborat pentru o lunga perioada de timp cu Lord Dunsany. Faptul ca Sime era inclinat catre universul fantastic, incarcat de imagini cand grandioase, cand inspaimantatoare, era observabil inca de pe vremea cand lucra in colaborare cu revistele The Idler si Pick-me-up. Stilul sau bogat in detalii, dominat de lupta dintre zonele intunecoase si luminoase, culminand aproape mereu cu o ploaie de stele,  s-a potrivit excelent cu povestile magice ale lui Dunsay.

sword-of-welleran-5

The Sword of Welleran

Colaborarea celor doi artisti a durat in jur de 15 ani, timp in care Dunsey ajunsese sa scrie povestile in jurul ilustratiilor lui Sime. O lume a grotescului si misterului se deschidea cu fiecare imagine.

The Book of Wonder

sime2

Tales of Wonder

tales of wonder

A dreamer’s Tale

dreamers-tales-21

The King of Elfland’s Daughter

sime3

Cartea lui Dunsany a inspirat doi muzicieni din anii ’70, Peter Knight si Bob Johnson, care au creat un album de folk/rock pornind de la povestea irlandezului.

Sime a creat la un moment dat costume si decoruri pentru teatru, si a lucrat la mai multe piese de teatru celebre din acea perioada, cum ar fi The Blue Bird de Maeterlinck.

Dupa “perioada Dunsany”, Sime a disparut subit din lumea artei, acum fiind unul dintre artistii “pierduti si uitati” (pe nedrept).

Advertisements

5 thoughts on “Sidney Sime

  1. Cat ma bucur ca mi-ai reamintit de el. E ceva sa-ti mai clatesti ochii cu imagini care nu violeaza bunul simt cu abstractizari necerute. Just the emptiness…

  2. feeria says:

    Nu-i asa ca ilustratiile singure iti spun povestile?
    Am pus la unele linkuri la cartile online- care sunt scanate deci se pot admira si ilustratiile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s