Terapie vizuala

contra fobiei de litere.

(Carti cu continut scazut de text si cantitati mari de culoare)

Contine vise cu cai imblanzite de aparatul foto. Rasfoind-o am ajuns  la cateva imagini cu doi caluti care se chinuiau sa-si atinga boturile, amandoi inchisi dupa gratii. Caii sunt animale sociale (chit ca de cele mai multe ori ii intalnim singuri, care inhamat pe la o caruta sau pe la vreun plug). Atunci cand simt prezenta altor cai, pur si simplu tanjesc dupa apropiere, atingere si se linistesc imediat cand isi simt mirosul unii altora. Normal, trebuie sa fie si simpatie la mijloc. Ce e interesant este ca, desi caii singuri la gospodarie se dezvolta normal si pot sa fie lipsiti de probleme comportamentale, caii crescuti in colectivitate dar carora nu li se permite sa stea alaturi de alti cai, deci, simt prezenta semenilor, dar sunt tinuti izolati, ajung foarte irascibili si agresivi.


Despre Zen si Buddhism in putine cuvinte si in imagini bogate, care inspira liniste si invita la meditatie. Sunt transmise informatiile esentiale despre cele doua sisteme filosofice: concepte-cheie, principii aplicate in arta, viata cotidiana, cateva aforisme, ramuri si sisteme desprinse, sfaturi despre cum sa pasesti pe una dintre cele doua cai- care ajung sa se intersecteze.

Este foarte placut sa inchizi o zi plina si obositoare deschizand cartea despre Zen (da, asta-mi place cel mai mult) si lasandu-te pierdut intr-o noapte de iarna ca asta…

O serie educativa foarte frumoasa despre lumea naturala este IDentification GuIDes de la Flame Tree Publishing (ciudat nume pentru o editura). Seria contine carti despre animale, minerale, plante. Eu am trei volume,


Prima e o sursa de inspiratie pentru obiecte decorative si bijuterii cu scoici, perle si melci, si o calatorie in lumea vie a adancurilor nisipoase, a doua e de folos in timp ce se citeste Razboiul Fluturilor, iar a treia nu putea lipsi- Motanul Negru freamata a dezaprobare pentru ca am cinci carti cu cai – si nici un cal- si nici o carte despre pisici- desi am doua. Hm!

Cea mai faina carte care trateaza domeniul acesta incitant al simbolisticii este “Dictionar de Simboluri” a lui Chevalier, aparut in editie noua, compacta si cartonata, la Polirom.  N-am gasit mai multa informatie nicaieri. Mai multa, mai diversificata si mai relevanta. Pe de alta parte, “simbolul” nu poate fi desprins de incarcatura lui vizuala, de imaginea pe care o acceseaza. Este o maxima abstractizare incarcata de intelesuri. Asa ca, nu poate lipsit cartea de mai sus… un cantec pentru ochi si minte.

Cam pe vremea cand aveam sesiuni si eram stresata din cauza lor, aveam un obicei extrem de ciudat, pe care nu l-am mai intalnit la nimeni- atat cat stiu eu despre ciudateniile altor oameni. Atunci cand creierul obosea de la atata citit si invatat, simteam nevoia sa ma dau – deci nu sa dau in camera- cu un anumit parfum- Cool Water de la Davidoff. Mirosul acela proaspat, energizant, ma revigora imediat si-mi invia neuronii din morti. Datul cu parfum in situatii molesite si fara iesire a intrat in randul memotehnicilor, pe langa aplicarea de comprese recei pe ceafa. 😀

Aromaterapia a rezolvat ambientul relaxant de-acasa (mirosul preferat e de lotus alb si paciuli) iar alegerea parfumului a devenit un ritual extrem de placut si o functie f(anotimp, stare interioara, moment din zi).

In cazul in care cartile despre flori si gradinarit ar putea capta si parfumul acestor mici minuni naturale, ar fi perfect. Cata vreme nu-i posibil atunci niste imagini pogate si sugestive nu pot lipsi dintr-o carte care vorbeste despre frumosul – prin excelenta vizual, iar daca paginile respecta si regula de aur a atentiei- 7 +- 2 elemente, atunci e o calatorie deloc obositoare.

***

Exista un anticariat vrajit, pe la Universitate, langa Muzeul de Istorie. Nu stiu cum se numeste, desi de cateva luni il tot ravasesc. Au niste preturi incredibile pentru vremurile astea. De-acolo-s luate toate cartile de mai sus, la preturi rusinos de mici. Cand imi aduc aminte cum se numeste, am sa completez. Pana atunci, imi clatesc ochii… cu putina zapada!

Advertisements

4 thoughts on “Terapie vizuala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s