A avea incredere

Citesc acum o carte destul de interesanta, si ca scriere dar si din perspectiva a ce promite sa fie dupa cateva zeci de pagini, cand probabil ma voi prinde de sensul povestilor fascinante care-i au in centru pe Houdini, Emma Goldman, Evelyn Nesbit, Taft sau Ford, trecand pasager prin peisaj si Freud, in prima lui calatorie pe teramurile fagaduintei- de fapt, personajul principal fiind America inceputului de secol XX- grandioasa, surprinzatoare si tulburata. Este vorba de romanul Ragtime a lui E.L. Doctorow.

Totusi, inaintand prin aceste povesti care se deschid la inceput de carte  cu o intamplare reala (sotul lui Evelyn Nesbit, Harry K. Thaw, il ucide pe amantul acesteia, renumitul arhitect Stanford White) imi dau seama ca nu ma pot bucura complet de ce-mi dezvaluie ele, pas cu pas- fie detaliile unor intrigi si intimitati surprinzatoare, fie realitati sociale- pentru ca ma gandesc enervant de mult la rostul lor si la faptul ca in final ele trebuie sa se lege undeva, intr-un nod, astfel incat totul sa aiba un sens si sa pot spune, cu placerea deznodarii lui, “asta-i un roman bun!”. Mai pe scurt, n-am incredere in Doctorow. Sau, ar trebui sa am? Nici macar nu-l cunosc! 😀 Ce ciudat suna, dar cred ca-i un semn ca m-a prins destul de mult cartea si ca ar fi pacat ca din ea sa ramana doar franturi de intamplari bine scrise si incitante, care sa nu duca nicaieri, si eventual niste puncte de viitoare biografii care sa merite citite. Pana la urma nici asta n-ar fi rau, din moment ce destinatia nu-i totul, asa ca nu pot decat sa continui lectura, cu aceeasi curiozitate.

Evelyn Nesbit

(dincolo de neincrederea mea de mai sus, Doctorow a reusit sa puncteze momente foarte importante din inflorirea rapida si efervescenta a Americii. Re-povestirea acelor ani are farmec, m-am lasat  absorbita de atmosfera, iar cu ajutorul scriitorului reusesti si sa vezi anumite schimbari si inceputuri cu ochii celui atentionat dinainte la ce sa priveasca)

Advertisements

3 thoughts on “A avea incredere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s