He’s the man!

Tim Burton

M-am intors de la cinema, cu promisiunea ca in weekend mai intorc sa mai vad o data- de mai multe ori- Alice in Wonderland. Filmul asta mi-a parut ca le-a avut pe toate! De fapt, toate ce le doream eu- deci pentru mine a fost perfect! Chiar peste asteptari. Realizarea, efectele speciale, decorurile sunt uluitoare. Totul e plin de viata, respira magie si se transforma odata cu povestea. Tehnologia 3D e impresionanta atunci cand e pusa in slujba unor idei faine, a unui regizor cu viziune!  Ma intreb cum e posibil sa creezi atat de realist ceva atat de fantastic.

Actorii au insufletit cu talent clasicele personaje – Helena (hei, eu acum aflu ca Burton si Helena sunt casatoriti! Sau, ma rog, au un copil impreuna, nascut in decembrie!) si Johnny Depp au fost excelenti, extrem de expresivi si potriviti pentru rolurile Reginei de Inima rosie si Palarierului- un personaj-spectacol-in-sine!

Au fost destule momente amuzante in film; scena in care Regina de Rosu cere sa-si odihneasca augustele-i picioare pe burta moale si calda a unui purcel intrat in bypass instantaneu la porunca ei e delirant de haioasa.

Si, pentru ca efectele speciale, actori bine alesi nu-s chiar de ajuns pentru un film de Burton, si povestea, pornind de la cartea lui Lewis Carroll (sa zicem ca de-acolo-si trage capitalul pe care l-a investit in alta directie), e draguta si cu talc.

Alice e gata de maritis- adica e gata sa urmeze, orbeste, destinul oricarei femei in secolul XIX, ajunsa la varsta tineretii. In drum spre balul surpriza dat in cinstea ei si a viitorului ei sot, isi aduce aminte ca iar a avut visele acelea obsedante, din copilarie, in care urmareste un iepuras cu jiletca, care se uita disperat la ceasul de la piept. Chiar in momentul in care lordul e ingenuncheat in fata ei si asteapta un Da fara echivoc la cererea in casatorie, Alice se fastaceste, cere o amanare de cateva minute, si o zbugheste prin labirintul de verdetea, pe urmele iepurasului grabit, si cade- cadee parca la nesfarsit (superba senzatie! Presimt ca la noapte voi avea vise nastrusnice cu caderi)- intr-o vizuina. Si de-acolo incepe frumoasa nebunie!

Doua idei mi-au placut:

  • scenarii fanteziste din copilarie  se interpun realitatii atunci cand aceasta e coplesitoare si ne cere sa facem compromisuri mai mari decat ar duce sufletul nostru impacat. O fuga ne-aprinde tuturor picioarele atunci cand ne simtim constransi si cautam un refugiu. Pentru a castiga timp pana cand suntem destul de maturi- pentru ca povestea lui Burton este povestea maturizarii micutei Alice (alegerea si asumarea destinului- dansul elegant dintre predestinare si liberul arbitru)- sa luam deciziile;
  • implinirea unei femei nu sta in casatorie. 😀 Ok, veche asta, dar mi-a placut finalul filmului- neconventionalul Burton nu tine sa-i gaseasca lui Alice un sot doar pentru a termina in nota basmelor povestea.

(pe langa multe alte comori pastrate de la Lewis Carroll)

In final, trebuie sa mai spun ca mi-as dori un pulover in nunatele blanitei lui Chessur. 😀 Gri si turcoaz metalizat … ce combinatie electrica! (ii vreau blana motanului!).

Aici si AICI (mai multe!) se gasesc foarte multe screenshoturi din film.

Desi am scris despre Alice in Tara Minunilor, de fapt eu ma inclin adanc in fata lui Tim Burton. De cand a scos Nightmare before Christmas n-a trecut o iarna fara sa nu vad cel putin o data acea animatie…

Advertisements

2 thoughts on “He’s the man!

  1. Irina says:

    Du-te linistit si deschis, ca sigur iti va placea.
    (Asta se numeste programare pozitiva 😀 )
    Eu ma duc maine seara la a doua vizionare, dar nu la Imax, ca-i cam departe (cica mari diferente n-ar fi fata de 3D normal, iar scaunele sunt imcomode si fara suport pentru pahar- asa ceva nu se poate!) Cred c-am sa ma duc, pe rand, cu toti prietenii. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s