Saa, kike!

In loc sa picteze ori sa caligrafieze, Nantembo si-a inmuiat mana stanga in cerneala si a presat-o pe hartie. In partea de sus a scris in japoneza Saa, kike!, care inseamna “Hei, asculta!”, iar la stanga si-a adaugat varsta- de 85 de ani- si semntatura…

Nu este vorba de a asculta cu urechea. Doar cand vom putea cu auzi cu ochii si vedea cu urechile, asa cum spunea Maestrul Dongshan, vom putea pasi pe taramul spre care Nantembo a deschis aceasta usa.

Departe fiind de intelepicunea zen, gandind inca in dihotonii si cu mintea fragmentata, lucrarea m-a tulburat, si asta pentru ca nu in fiecare zi gasesti opera unui maestru zen care, de la distanta celor 85 de ani plus aproape un secol, iti vorbeste atat de clar despre cel mai elementar lucru pe care-l ocolesti in goana de a trai. Mana asta, plasata simplu si ferm in partea de jos a plansei, ca si cand ai fi parcurs deja destul drum pana la ea, vorbeste toate limbile din lume, si oricui se grabeste sa ajunga acolo unde este ea, deja la 85 de ani- plus aproape un secol. De ce sa na grabim- sa fim mereu altundeva, altcineva, altcumva?

Info: Cardul face parte dintr-o colectie numita Zen Art Box, ce cuprinde 40 de lucrari, comentate din punct de vedere artistic de Stephen Addiss, si din perspectiva mesajului, a invataturii, de John Daido Loori, si o carticica cu eseuri, scrise de aceiasi autori.

Advertisements

3 thoughts on “Saa, kike!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s