Cealalta Irina

S-a nascut toamna- la Paris- pe 3 septembrie 1953. Tatal- violonist-, iar mama trapezista la un circ au abandonat-o si trimis-o inapoi in… Romania, la varsta de 4 ani, unde a fost crescuta de bunica si familia unchiului ei, care lucra impreuna cu toata familia la un circ. Si-ar fi dorit sa fie dansatoare, insa pana la urma trupul ei subtire si zvelt si-a gasit companionul perfect intr-un sarpe boa cu care a mers in turnee in Africa si Europa, timp de sapte ani, pana la 22 de ani.

In urma unui accident, a ramas imobilizata la pat, asa ca in acel timp a descoperit artele vizuale… desenul, pictura. Tocmai cand era pregatita sa se dedice studiului artei, la Paris, viata ii deschide iar drumul catre calatorii, alaturi de un foarte bogat om de afaceri iranian.

Fotografia a fost cea care i-a adus faima- controversata.

La inceputul anilor ’70 a atras atentia cu primul ei album fotografic, o combinatie irezistibila si tulburatoare de erotism, atmosfera gotica, fetisism, totul undeva la limita dintre macabru si senzual. Personajele feminine sunt detasate, surprinse intr-o lume in care luxul si frivolitatea oglindesc o anumita eleganta si o evidenta decadenta.

Dar adevarata nebunie incepe atunci cand Irina Ionesco o alege pe fiica ei, Eva, drept model in fotografiile sale… De la 4 la 10 ani, Eva este subiectul feminin al fotografiilor mamei sale. Fotografiile senzuale ale Evei, la o varsta atat de mica, modul matur si neobisnuit in care alege sa-si prezinte fiica, suprapuse peste niste tabuuri si percepte morale peste care arta trece, dar nu se stie sigur care-i limita, au starnit foarte multe obiectii si discutii. Totul a culminat cu momentul in care ii permite sa pozeze in revistele Playboy si Hustler, nud.

Interesant este ca Irina nu a comentat niciodata indignarea, mirarea, acuzele presei si celor din jur. Sunt putine interviuri in care Irina vorbeste detaliat despre creatiile ei.  Una dintre Ea si-a continuat activitatea… luand hotarari bizare, cel putin in ce-o priveste pe Eva. La un moment dat joaca intr-un film de Polanski, chiar inainte cu an ca acesta sa fie acuzat de pedofilie.


(cealalta Irina pentru ca, din cand in cand, desi teoretic stim ca exista un dublu al nostru, ne si intalnim cu el, atat de diferit prin viata, alegerile si atitudinea pe care o are)

Advertisements

4 thoughts on “Cealalta Irina

  1. Irina says:

    Apropos de ingropat, asta am uitat sa scriu: referintele si informatiile despre Irina Ionesco le-am gasit doar pe siteuri internationale. Noi habar n-avem si nici nu ne intereseaza. Ma intreb cate alte surprize de genul asta mai exista… sunt sigura ca multe.

    Ah, si nu exista vreo legatura cu Eugen Ionesco- as in nu sunt rude.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s