despre litoral. cu piosenie.

Pentru mine e sigur, marea-i de vazut si simtit departe de civilizatia saormeriilor, brizbrizurilor, si oamenilor, in general. Nu stiu cum, dar am nimerit in cea mai pacatoasa perioada din an, in cea mai pacatoasa statiune… printre cei mai lipsiti de evlavie oameni.

De la cuib si pana la mare sunt de strabatut Sodoma – acolo unde robii lui dumnezeu se dadau pacatului vanitatii, atarnandu-si de gat vlastarele marii si imbracandu-se cu fudulie, intru desavarsirea identitatii de sine- si Gomora- acolo unde aceiasi robi ai domnului se porcesc, se smeclaiesc si se imbuibeaza cu sosuri diavolesti si combinatii dubioase de glucide, proteine si chestii chimice mult prea neortodoxe pentru a fi numite.

Intre cele doua, se ridica neinspirat Golgota, locul unde o banala umbrela de plaja poate sa para la fel de istovitoare ca si crucea lui isus,- inainte si dupa ce-a fost crucificat. (Din paradoxurile crestinatatii…)

Ziua, viermuiala  sufoca, iar pe sub sutana oricarui credincios, se umfla pofta nebuneasca de balaceala in sucurile comune. Dupa care, sentimentul vinovatiei apasa, si trebuia racorit c-o licoare, inspumata, rece (eventual cu un strop de lamaie, si doar 2,5 % alcool, in amintirea sampaniilor pentru copii) la o terasa inspititor de aproape de mare… Si iar, nisipul se strecoara prin vintre si zgandare dispozitia jucausa a enoriasului, si-l imbie, il seduce alaturi de celelalte trupuri incalzite, naclaite si imbacsite de cremuri.

(Chiar daca enoriasul incearca sa se minta singur si sa treaca cu vederea actul ratat, fornication n-are nici o legatura cu furnicar… )

Undeva intre celularul care zbarnaie nervos de sub hainele mototolite, anume inghesuite astfel incat sa nu fie zarit pretiosul obiect de cult, si paharul de bere infipt in turla unui castel de nisip, ca pentru a anunta vremuri de mare ghiftuiala, sentimetul religiozitatii in fata naturii acvatice primordiale se pierde.

Seara, insa, sezlongurile albe, amplasate strategic, – ca si cand comerciantii de lene ar fi studiat topografia militara si-ar fi incercat sa limiteze avansul nesimtit al cearsafurilor catre malul marii, tinandu-le in spatele liniilor de soldati din plastic, – (si-aici am facut o paranteza lunga din care-am sa ies cumva) isi asteptau cinefilii. In programul teatrului de vara… Luna! In prima parte, Luna rosiatica, umflata, insarcinata cu frumusetea noptii, foarte aproape de mare; in a doua parte, Luna alba, la cura de slabire, mai sus, inaccesibila, roseata si felul prietenesc de a privi spre spectatori a disparut intr-o princiara indiferenta; iar in partea a treia, Luna umbrita, ascunsa, misterioasa, jucausa printre nori- si-a recapatat silueta, si redevine femeiusca sprintena pusa pe sotii. Iar marea… sluga ei supusa.

Exista… exista tentatii si noaptea… de multe ori mai aprige decat ziua, mai greu de stavilit… mai putin evidente- cum ar fi nudism masculin pe plaja dintre eforie sud si nord-, dar din cand in cand, doar din cand in cand, sa te-asezi pe unul din randurile teatrului de vara, sa privesti doua spectacole fascinante, gratuit, sa dai pe mute scenariile obsedante din capul tau, si in acelasi timp sa te si bucuri de exclusivitate, sunt lucruri care valoreaza cat toate saormele mari la 8 lei de pe tot litoralul!

Si-acum, poze:

Am uitat, totusi, sa spun ca, indiferent cat de cast ai fi- in zona central superioara si mediana-, de sodomizarea urechilor nu scapa nici cel mai puternic crestin. Meniaito, pinguinul, aa-aaa-aaaamericano, mediile nocive prin care necuratul isi face lucratura – slabirea mintii, rutinizarea simturilor.

Pana una alta, mai exista locuri nepopulate la mare? In afara de eforie sud si plaja corbul…

Advertisements

5 thoughts on “despre litoral. cu piosenie.

 1. M-am fript si eu cu un dans al pinguiunului fix cand imi era lumea mai draga. In rest, printre muntii de gunoaie si nesimtiti, se poate intrezari o tara care a fost candva frumoasa.

 2. Irina says:

  E disgratios dansul ala, si e complet aiurea cand vezi ca e singurul care poate scoate oamenii sa mai danseze. Nu stiu de ce-ai dansa ziua la plaja, in loc sa joci un volei in apa, de exemplu, dar ma rog… dansezi ca sa faci loc la mancare in burta. 😀

  E si-acuma frumoasa- dar in peticele.

 3. Florin says:

  Frumos si zglobiu povestit 😀

  Noi am avut noroc, am fost la Venus si am scapat de muzici de gen, inghesuiala si saormarii. Am dat doar de pensionari si de familisti. Din pacate, muntii de gunoie sunt cam peste tot.

 4. Irina says:

  Sister, mersi pentru idei! 😀 Vreau sa ma mai duc la inceputul lui septembrie.

  Florin, am ajuns anul trecut prin Venus… intotdeauna mi-a placut plaja.. cum poti sa mergi hat-haaaat in mare si sa fii cu apa pana la genunghi. 😀 In Eforie Nord, caci acolo am fos, e, mai nou, Babilonul!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s