A dream within a dream within a…

(Azi, doua intamplari fericite! Am terminat o carte foarte buna, cum n-am mai citit asa de mult timp, si am vazut un film – nou-  foarte bun, cum n-am mai vazut asa de si mai mult timp)

Voiam sa scriu ca mi-a placut Inception pentru ideea de la care a pornit, si, paradoxal sau nu, nu pot spune c-am prins fix ideea aia de la care a pornit filmul. Poate posibilitatea de a patrunde in visele altora, poate posibilitatea insasi de a crea vise, de a intelege si putea manipula aceasta scena in care subconstientul sa-si dezvaluie continuturile, sau poate mai umana idee ca, oricat de mult si de adanc ai ingropa unele lucruri si trairi, ele ajung sa te domine. Aceasta incapacitatea de a spune exact “unde incepe totul” e semnul ca esti in vis, si ca tot ce te inconjoara nu e decat o proiectie a ceea ce mintea ta alege sa extraga din realitate.

Mi-au placut cateva chestii foarte inteligente, care tin de coerenta lumii pe care regizorul a creat-o, cum ar fi regulile dupa care se creeaza visele, felul in care proiectii ale eului celui care viseaza incearca sa identifice intrusii si-i ataca, pentru a-si apara integritatea si a preveni orice influenta, modul in care ceea ce se intampla in realitate afecteaza stabilitatea si insasi existenta visului… si altele. De asemenea, ideea ca ceva ce se ascunde in interior, o vinovatie puternica, ceva reprimat, impins adanc – adanc in suflet, poate produce atat de mult rau- posesorului si tuturor celor care reusesc sa intre in universul lui interior, mi-a adus aminte de momentele in care simtim ca, intrand in contact cu anumiti oameni, tulburand suprafetele, parc-am fi fluturi ademeniti de lumini care-a ajung sa ne arda aripile. Secrtele pot pune in pericol vise… si vieti.

Filmul e mai mare decat suma micilor scartaituri si lipsuri. De exemplu, Alin aminteste extrem de bine de lipsa motivatiei personajelor, pe langa alte chestii foarte interesante pe care le spune despre film. Misto chestia cu amintirea despre sinuciderea ei… cum se vedeau fata in fata- faina interpretarea indepartarii emotionale- si detasarii- ea a plecat, eu am ramas.

Am avut de multe ori senzatia ca singurul real este El, si ca restul sunt proiectii ale eului sau, bucati din sine, fiecare cu menirea si calitatile sale, care sa-l ajute in ceea ce a fost si o calatorie interioara, reparatorie, o vindecare. Saito– promisiunea, speranta ca isi va mai revedea copiii, Ariadne– dorinta ascunsa de a rezolva ce nu e rezolvat si de a scoate la lumina ce se afla la subsolul inconstientului- nvoia de evolutie, Arthur– siguranta, nevoia de a merge pe “teren cunoscut”, instinctul de conservare, iar Eames– capacitatea de adaptare, instinctul de supravietuire.

Finalul este glorios, asa cum m-am asteptat, si ii apartine in intregime spectatorului. El este cel care pune punct, sau punct si virgula.

Filmul e destul de istet incat sa-ti dea de gandit, dar si plin de evidente, incat sa-ti ofere multe satisfactii si mici revelatii. Regizorul a gasit un echilibru bun intre a hrani mintea spectatorului, a o pune la incercare, a-i lasa libertatea de a face ipoteze, de a da sensuri proprii, si a oferi niste idei tare interesante, numai bune de explorat mai departe.

Eu am fost incantata de film… si o revizionare se impune! 😀

(efectele speciale au fost atat cat au trebuit… buna masura si aici. Ceea ce m-a calcat, insa, pe nervi a fost lipsa de subtilitate cu care a fost introdus personajul Ariadnei si a fost lasat sa se dezvolte atat de mult pe langa Cobb, avand acces la atat de multe aspecte sensibile. Se putea mai bine, mai mult!)

Advertisements

One thought on “A dream within a dream within a…

 1. Ursu Radu says:

  Buna ziua,

  As fi interesat de un link-exchange cu blogul dvs. Daca sunteti interesat astept un email pe admin@motruinfo.ro

  Cu respect,
  Ursu Radu

  (Dupa vizualizare as avea rugamintea ca acest comentariu sa fie sters)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s