Partea launtrica a vantului… (Milorad Pavic)

… exista ghicitori de doua feluri- de mana intai si de mana a doua. Acuma tu sa nu crezi ca unii sunt buni, iar ceilalti rai. Nu-i asta traba. Unii se sint de taine de repezi, altii de taine domoale si de aici deosebirea dintre ei. Eu, de pilda, is ghicitor de mana a doua, fiindca nu vad ziua de maine, ori intr-un an macat cat tine. Eu vad foarte departe in viitor, pot proroci cu doua-trei sute de ani inainte cum s-o numi atunci lupul si ce imperiu o sa cada. Dar cui ii e dat trebuinta ceva ce-o sa se intample peste doua, trei sute de ani? Nimanui, chiar nici mie. Dar exista si altii, ghicitorii de mana intai, din Dubrovnik, de pilda, care prorocesc ce-o sa se intample maine ori intr-un an, de care oricine are trebuinta precum chelul de tichie.

Numai sa nu care cumva sa crezi ca astia doi proroci cu prorocirile lor n-or avea ceva legaturi intre ei ori ca s-ar contra. De fapt, este doar o singura prorocire si se poate asemui cu vantul care are o parte launtrica si o parte in afara. Partea launtrica a vantului este aceea care ramane uscata atunci cand vantul bate pe ploaie. Asadar, un prezicator vede doar partea in afara, iar celalalt doar partea launtrica a vantului. Nici unul nu le vede pe amandoua. De-aia trebuie sa te duci macar la doi ca sa se alcatuiasca intreaga imagine, pentru ca vantului sa-i fie pe potriva fata cu captuseala.

Povestea se poate porni din ambele directii, din cea a viitorului grabnic, redand cautarea lui Hero pentru originile pierdute, care licare de undeva dintr-un spatiu trecut mitic, abia impletit cu coincidentele si semnele prezentului, sau din cea a trecutului, acolo unde s-a tesut prima prorocire, si a inceput cautarea lui Leandru a celei de-a patra parti a cvartetului, cea femeiasca.


La fel ca si copiii din carte, cei care stapaneau asa de bine viitorul verbelor in franceza dar nu izbuteau sa inteleaga trecutul si prezentul, am inceput cu povestea lui Hero, iar primul lucru straniu intamplat dupa inceperea cartii a fost ca la masa de pranz am pus o furculita in plus.

Cand am trecut la cealalta parte a povestii, la cea trecuta, al doilea lucru straniu intamplat a fost ca mi-a stat ceasul din camera. E ceva linistitor sa te uiti la un ceas cu secundarul care se zbate neputincios si nu reuseste sa inainteze asa cum era obisnuinta. Semn ca pana si timpul poate fi pus in asteptare.

Pavic este scriitorul ale carui carti (cel putin cele citite de mine) par sa spuna aceeasi poveste si duc in acelasi punct, de neevitat. Un singur adevar, care-i descoperit in vieti, si nu intr-una singura. Cuplul apare ca unica forma de implinire umana, ca scop dar si conditie. Dualitatea este esenta existentei, stang si drept, inauntru si in afara, feminin si masculin, iar sentimentul completitudinii este intelepciunea de a fi inteles existenta. Privita dincolo de ideea sufletului pereche, a re-venirilor de peste timp si a re-trairilor, filosofia lui Pavic e impregnata puternic de tragismul unui astfel de destin uman… Nu stiu cum, dar se pare ca prea rar ritmurile interioare ale doi oameni si profuzimea ochilor lor se potrivesc cu adevarat.

P.S.: una dintre cele mai frumoase carti citite. Da, in ultima vreme sunt tare norocoasa… acelasi lucru l-am spus si despre Spuma zilelor. Well, cu unii scriitori chiar nu poti da gres!

Urmeaza pe lista Milorad: Ultima iubire la Tarigrad– romanul tarot (am mai avut experienta romanului tarot cu Calvino- total failure!)

Advertisements

2 thoughts on “Partea launtrica a vantului… (Milorad Pavic)

  1. Irina says:

    Stiam sigur ca o am in biblioteca dar nu o mai gasesc… 😦
    Acum citesc Pirandello- Caietele lui Serafino Gubbio, operator. Super si cartea asta- dar, normal, altfel, desi tot la “partea launtrica”- a oamenilor- se refera.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s