Sa citim cartile pentru a afla adevarul

Ce vreau sa scriu nu-i nici pe sfert atat de dramatic pe cat suna titlul de pompos. Ma refer la a afla adevarul despre cartile despre care citim.

Recent am terminat Siegfried, de Harry Mulisch, carte chiar reusita, cu exceptia finalului prapastios.

Ideea titlului mi-a venit in urma compararii (involuntare) a descrierii – partial corecte – de pe coperta 4 a cartii cu povestea in sine pe care am descoperit-o pe parcurs. Da, este adevarat ca in carte este vorba despre ipoteza conform careia Hitler a avut un fiu cu Eva Brau, pe nume Siegfried, despre care nu s-a stiut nimic, si pe care l-a infiat un cuplu de servitori de la resedinta din Alpi a Fuhrerului, Berghof. This is the juicy part, si, din motive cunoscute, partea care a fost scoasa mai mult la inaintare in prezentarea cartii, insa pentru mine asta nu a constituit decat carligul.

De fapt, Herter este un scriitor care, odata cu ultima lui carte de succes, este invitat sa vorbeasca despre opera si ideile sale intr-o serie de interviuri. atingandu-se si subiectul viitoarelor scrieri. Din una in alta, ajunge la concluzia ca, daca este cineva mai misterios si mai nedeslusit in istorie, desi a fost studiat si analizat, acela a fost Hitler, dar problema careia Herter vrea sa ii gaseasca raspuns este: cum poti cunoaste un personaj, precum a fost Hitler, dincolo de tot ce se cunoaste despre el? Cum poti ajunge la acea esenta umana, indivizibila de nici un instrument de analiza si intelegere, incapabila sa se mai sustraga ideii aproape utopice de “adevar”?

Si-apoi vine ideea: pentru a descoperi o noua dimensiune, pe care sa o explorezi, plaseaza subiectul cercetarii intr-o situatie aproape imposibila, construieste o scena fabultorie si lasa-l sa se desfasoare, cautand sensuri noi, studiindul nu din unghiul istoric, ci din cel … fictional, al literaturii. Asta mi-a placut foarte mult. Este o modalitate foarte apropiata de ceea ce simt eu ca este literatura fictionala- nu o inventie, un produs jucaus al imaginatiei, ci o posibilitate. A inventa povesti este o forma de a spune un adevar inca nedescoperit… sau un potential adevar.

Intotdeauna m-am intrebat cum ar fi fost multi daca ar fi trecut prin x sau y experienta, sau cum eu insami m-as fi schimbat sau m-as fi dezvoltat daca x sau y.

Binteles ca experimentul fictional porneste de la nu temei real, pentru ca altfel, pentru o situatie am avea o sumedenie de posibilitati de a reactiona, si atunci selectia ar trebui sa fie in baza a ceea ce deja stii despre subiect.

Faptul ca Hitler a avut un copil cu Eva Braun nu-i o chestie chiar sf, dar a ti-l imagina pe Hitler in postura de TATA, cam da. Faptul ca si-a dat copilul in cresterea altora, din teama de a nu se complota impotriva lui- ca doar era paranoic- nu-i ceva de neimaginat, dar a ordona uciderea lui, de catre tatal in grija caruia l-a dat, cam da… Si cam asa merg lucrurile.

Mai exista o dimensiune a cartii, destul de incitanta, legata de radacinile raului, care mi-a adus aminte de o alta carte citit mai de mult- Psihologia Minciunii-, care se ocupa exact cu depistarea naturii raului si a felului in care el isi gaseste culcul si mintea omului.

Stiu ca din toata cartea mi-a ramas in minte un singur pasaj- destul de tulburator- in care era descris felul in care cineva isi poate da seama ca se afla in prezenta unei persoane care contine si emana acest “rau”.

 

Advertisements

One thought on “Sa citim cartile pentru a afla adevarul

  1. ro Miercuri 23 iunie 2010 22 56 Peste 500 de documente ale inchisorii Landsberg au fost gasite de curand de un locuitor al orasului Nuremberg printre bunurile tatalui sau care le cumparase dintr-un targ de vechituri in anii 70 scrie . O parte din documente vorbesc despre Adolf Hitler care a fost inchis in Landsberg dupa o incercare nereusita de a ajunge la putere in 1923.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s