flux

“Starea de flux”… o teorie a fericirii, care explica de ce fericirea nu depinde de lucruri foarte concrete, de multe ori de cele mai marunte sau de cele mai complicate, si nu poate fi prinsa, ci surprinsa, imbratisata si nu furata, constientizata si nu sechestrata pentru totdeauna- asta in ciuda tuturor promisiunilor.

Starea de flux este atunci cand te lasi absorbit de ceea ce “faci”- indiferent daca-i vorba de ceva dinamic sau contemplativ. Fericirea presupune miscare. Dar miscare in interiorul a ceea ce faci- in prezent! Nu miscarea inapoi, la ce ai facut in trecut si cum si de ce, sau spre viitor, la ce vei face si cum va fi cand se va intampla.

Si abandon, pentru ca renunti la o parte din ego daruindu-te lucrurilor din jurul tau. Cam ca atunci cand dansezi singur intr-o mare de oameni, pe o melodie pe care o lasi sa te inunde  si sa te emotioneze, si apoi iti exprimi trairile- incepi sa te misti

(oficial, introduc aceasta piesa in sountrackul vietii mele, si multumesc incantatorilor necunoscuti care au cautat-o si au nimerit pe blogul meu, aducandu-mi, astfel, aminte de ea)

si sunt multe miscari pe care le are sufletul fericit. Nu doar explozii de bucurie si exuberanta, nu doar tremur si vibratii care anticipeaza marile iubiri sau implinirea marilor asteptari, ci si mult mai subtilele miscari line, calme, care te fac sa te simti liber, vulnerabil si protejat. In siguranta in mijlocul oceanului.

Privind de-atatea ori un patinoar plin de oameni, alunecand fiecare in ritmul sau, cu traictoria sa, pe oglinzi, atenti la propria reflexie, te intrebi cum or face de nu-si taie caile si nu se incurca unii pe altii. Si cand in sfarsit iti pui patinele in picioare si te duci acolo, intelegi ce inseamna sa iti pastrezi drumul, fiind atent la cum mergi- tu, dar ramanand conectat in acelasi timp la tot ce se intampla in jur- la drumul altora. Flux continuu de oameni, alunecand unii pe langa altii, constienti unii de altii.

(“Slide!” ii spunea arhetipul animal – pinguinul- lui E. Norton in Fight Club…)

Asa ca,

La multi ani! Sa va simtit in 2011 ca pestele in apa!, si sa mergeti intelept acolo unde va poarta curentii…

(prelegerea despre starea de flux- care nu-i deloc noua si care de fapt ia si cosmetizeaza si pune intr-o forma cat de cat stiintifica ceea ce afirma orientalii de mii de ani- dupa revelion si alte treceri- sper eu cu bine!)

Advertisements

4 thoughts on “flux

  1. Mișcător text! Mi-ar fi bun de recitat în clipele (dese) de depresie hibernală (cât pot să nu iubesc iarna!). Cuvinte la îndemâna multora, dar numai un suflet ales le-ar putea alege și potrivi astfel.

  2. Irina says:

    Cristian, multumesc pentru cuvintele frumoase! Depresiile hiberale se trateaza cel mai bine cu “miscare”. Iarna ne cam intepeneste pe multi…

    Rontziki, multe dorinte implinite si tie!

    Diana, imaginea mea calare pe val, iti multumesc pentru ea! Dar e bine si dedesubt (te mai relaxezi)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s