Dublu limbaj (William Golding)

(titlul original este “The Double Tongue”– si are mult mai mult sens… citita sub acest titlu, capata mai mult impact cartea)

Cartea lui Golding se anunta, cel putin pe coperta IV, foarte interesanta.

Din pacate  sentimentul final al lecturii este unul plat. Sa fie si din cauza faptului ca am amanat continuarea lecturii, si-am terminat-o cam in doua saptamani.

Exista un “dublu” in interpretarea si intelegerea oricarei realitati. Dublu in ceea ce priveste ideea de libertate, in ceea ce priveste credinta si religia, politica si destinul.

Arieka se pregateste sa-si implineasca destinul – e promisa unui barbat care va urma sa o ia de nevasta – dar, intr-un fel profetic si anticipat dinainte, drumul i se schimba, si ajunge discipola in templul lui Apollo, acolo unde vestitele Pythii erau consultate in cele mai importante dar si banale probleme ale oamenilor.

Ea invata sa citeasca, sa vorbeasca in versuri- asa cum se spune ca vorbesc zeii-, si sa asculte. Indoieli incep sa apara cu privire la autenticitatea experientelor pe care le are atunci cand profeteste,  si cand vine vorba de puritatea si moralitatea acestor profetii, mai ales atunci cand interesele politice ale celor ce pun intrebarile sunt mari si pot afecta echilibrul social.

Misticismul, spiritualitatea si credinta se amesteca cu frivolitatea, superstitia, nevoile umane si teama de viitor, teama de a pierde controlul.

Sacrul, pornit din mana omului, are mai multa legatura cu pamantul decat cu cerul, indiferent de cat de echidistant e omul fata de cele doua puncte. De fapt, totul in aceasta carte, de la personaje si pana la firul povestii, pare sa se deplaseze subtil pe sfoara care le leaga. Sunt profetiile adevarate? Sunt ele inspirate de “zeii” insisi? Experientele profetului sunt adevarate sau simple halucinatii? Exista un interes global care trebuie sa sacrifice interesul individual? Vorbele din gura profetului rostesc ele un singur adevar…? Sau mai multe?

Dar profetia este o tripla problema, pentru ca in carte Golding nu uita si importanta de a pune potrivit intrebarea.

(Nu-i intamplatoare cartea asta. A propos de ghicit-, raspunsurile – la aceeasi intrebare- nu sunt niciodata batute in cuie, asa cum nici intrebarile nu se rostesc mereu cu aceeasi convingere si pe acelasi ton. Cand vrei sa afli ceva despre tine, starea interioara pe care o ai in momentul respectiv are o influenta directa asupra raspunsului, si asta pentru ca, in subconstient, esti pregatit pentru o actiune sau alta. Pentru o actiune care sa te aduca mai aproape de ceea ce iti doresti, sau de o actiune care sa te faca sa renunti)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s