Cu optimism, despre Generatia Net

La scoala, cea mai superficiala, lipsita de concentrare si  obraznica generatie. La munca, cei mai nepregatiti, instabili, mofturosi, nerealisti angajati. In societate, cei mai neimplicati, dezinteresati de soarta politica, “nemergatori” la vot cetateni. In familie, dependenti, infantili, cu chef de joaca si parca niciodata gata de a-si asuma responsabilitati. In cuplu, cautatori de experiente noi, diversitate, tematori de intimitate. Ca pacienti, egocentrici, narcisici si motivati extrinsec de bani si celebritate.

Cam asta e imaginea Generatiei Net in ochii si mintile celor care abia incep sa cunoasca tehnologia si transformarile pe care ea le-a produs si le va produce la nivel global.

Desi construita parca in sensul unei ode aduse propriei familii, avand parca un cult pentru democratia si modernismul din interiorul relatiei pe care a stabilit-o cu proprii copii (altfel nu-mi explic cum reuseste sa dea zeci de citate, de altfel banale, din copiii lui intr-o carte pana la urma foarte serioasa si bine construita), Don Tapscott reuseste sa puncteze niste aspecte foarte interesante despre cum internetul, retelele de socializare, utilizarea exstinsa si accesabilitatea crescuta a tehnologiei “de relationare” au dat nastere unei generatii care se ghideaza dupa alte principii de viata, pe care societatea actuala inca se straduieste sa le accepte si sa le asimileze.

Libertatea- de a ma exprima, de a alege, de a decide;

Personalizarea- lucrurile vreau sa fie o oglinda a propriei personalitati- imi pun amprenta;

Vigilenta- analizez, critic si compar informatiile si sursele lor, ;

Integritatea- pot alege carei companii sa dau banii mei in functie de ce aflu despre politicile pe care le practica;

Colaborarea- aflu, impartasesc, transmit, cooperez;

Distractie- munca trebuie sa fie amuzanta, provocatoare, imi place sa ma joc oriunde;

Viteza- vreau ca lucrurile sa se intample atunci cand se intampla- adica Acum!

Inovatia- solutii noi, pentru probleme vechi sau noi. Nu ne place sa mergem de prea multe ori pe acelasi drum.

Autorul transfera toate aceste valori pe care el le-a descoperit la Generatia NET- care nu suna deloc rau daca n-ar fi dublate de profunde aspecte negative-, in domeniile principale ale vietii si explica felul diferit in care generatia tehnologica provoaca schimbari si naste controverse. Multe idei interesante, la care trebuie sa reflectam indiferent in ce categorie de varsta sau sociala de aflam… ca adolescenti, tineri, parinti, profesori, angajatori, angajati sau prieteni.

O carte care se ridica putin peste norul de negativism care inconjoara tot mai mult internetul, dar care trateaza cam fugitiv pentru gustul meu pericolele reale cu care traieste aceasta Generatie Net, de la lipsa de discernamant in momentul devoalarii aspectelor intime, de imagine si de viata personala, si pana la atacuri si agresiuni online, la care suntem expusi mai mult sau mai putin fata voia noastra.

Don porneste de la o comparatie prea simplista- referindu-se la America-, a Generatiei Net- utilizatoare activa de internet, cu posibilitate reala de a dinamiza si interactiona cu spatiul online, expusa  la multiple surse de informatie si fortata sa discearna inca de la varsta mica ce este fals de ce e adevarat, cu Generatia Baby Boom- consumatoare pasiva de publicitate si emisiuni TV, expusa la inceputul anilor ’50 unei palete extrem de restranse de surse de informare, cu capacitati limitate de a evalua corect multe din aspectele realitatii cu care s-a confruntat.

Spun simplista pentru ca el pierde din vedere, cu buna stiinta spun eu, Generatia Cititorilor, care n-are nici varsta nici un timp din istorie anume, si care, desi autorul nu prea vrea sa creada, isi pierde, odata cu fascinatia pentru “facil, rapid si simplu”, niste aptitudini in primul rand ale spiritului! De a reflecta, de a gandi in profunzime, de a urmari cu perseverenta o pasiune, de a se implica sufleteste si creativ, dincolo de viata cotidiana…

Generatia Net este o Generatie creatoare, dar in primul rand practica. 🙂

 

Advertisements

One thought on “Cu optimism, despre Generatia Net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s