Inalta societate, Noblesse oblige & Tot ce am vrut sa stiu despre regi dar n-am avut pe cine sa intreb

Desi n-am avut vacanta, citind cartile astea m-am simtit ca si cand as fi avut. inalta-societate_1_fullsize

Din Inalta Societate am aflat despre cum in prezent, snobismul si-a pierdut din rolul formator al vulgului, prin   faptul ca presupunea imitarea (chiar si fara substrat si fara eleganta) a obiceiurilor celor din inalta societate, din moment ce nobilimea isi doreste tot mai mult sa apartina si sa se comporte ca si cand ar face parte din vulg.

alexander_von_schonburg_tot_ceea_ce_ati_dorit_sa_stiti_despre_regi_si_nu_ati_indraznit_niciodata_sa_intrebati

Cartea despre regi dezvaluie motivul pentru care nobilimea iubeste caii mai mult ca pe oameni. Fiind obsedati de ideea pastrarii sangelui curat si de a perpetua cele mai bune trasaturi, pasiunea pentru cai tocmai asta le permite sa faca: incrucisarea raselor si a diferitelor exemplare, pentru a obtine cea mai buna performanta la competitii, iar detinatorul unui astfel de cal reusit n-are decat sa se imbogateasca pe seama lui.

Ceea ce natura umana nu le-a prea permins, le-a permis natura cabalina.

Sunt o gramada de alte lucruri interesante in astea doua carti, scrise cu mult umor si ironie de un jurnalist care face parte din randul acestei societati cocotate sus.

noblesse_oblige_nemira

Noblesse Oblige bajbaie ceva pe tema “saraca fata bogata” si alte drame ale celor care trebuie sa suporte cu stoicism adresarea “von”, in timp ce nu le place deloc, dar absolut deloc asta. Din perspectiva educatiei foarte stricte si a bunelor maniere pe care copiii inca de foarte mici sunt nevoiti sa le respecte, as baga mana in foc pentru cateva cunostinte care-au picurat ceva sange albastru in copilarie.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s