Pentru mama si alte mame (sau tati iesiti la pensie)

Odata cu varsta (cam cand incepi sa te apropii de 50 + de ani), are loc o transformare dubioasa. Dintr-o persoana care aprecia spatiul si il considerai un lux (ceea ce si este), devii frustrat de goliciunea lui atunci cand n-ai cu ce sa-l acoperi. Incepi sa pastrezi ba chiar si sa cumperi chestii complet inutile, care nici valoare estetica nu mai au, pentru simplul fapt ca sunt la reduceri sau ca “d-asta n-am in casa”. Incepi sa faci scandal cand cineva iti propune sa renunti la lucruri care nu-ti mai sunt de folos, acuzand o slaba intelegere a valorii banilor- si-a valorii in timp, sentimentale, a lucrurilor.

Ce sa mai, incepi sa imbatranesti.

Chestie greu de suportat nu doar pentru tine, dar si pentru copiii tai, care au tendinta sa-si falsifice schimbari, chiar daca nu sunt necesare, doar din simplul motiv ca nu le place stagnarea. Si-asa incep discutiile… arta-esentei-191605

Ideea ca o carte poate determina transformari semnificative mi se pare cam sf pentru un adult, dar eu inca sper ca dupa ce va citi “Arta esentei”, pe care o poarta in geanta de o luna, dar care a ramas intepenita la pagina 60, maica-mii ii va fi mai usor sa renunte la unele lucruri dar si obiceiuri care nu fac decat sa-i consume aerul degeaba.

A-ti transforma casa intr-un muzeu n-are sens decat dupa ce mori si te cheama Enescu eventual. Cat timp esti inca in vata, ai nevoie de spatiu ca sa ti-o si traiesti.

Iar taica-miu poate ar invata ca nu orice piulita sau surubelnita in cruce isi gaseste vreun sens in trusa lui – neatinsa – de scule. Ultimul lucru achizitionat este o lanterna care se pune pe cap. N-a facut nimic altceva decat s-o sperie pe bunica-mea si sa faca teste noaptea in drum spre toaleta.

Ne distram, nu zic nu, cred ca rasul si umorul sunt ingrediente indispensabile pentru o buna igiena mentala intr-o familie, dar daca lasam mereu trecutul sa fie prezent, viitorul n-are pe unde sa-si mai faca loc.

 

 

2 thoughts on “Pentru mama si alte mame (sau tati iesiti la pensie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s