Carte si film: Jurnalul unui scandal

230px-Notes_on_a_Scandal

N-ai cum sa nu simti ca o carte, prin ecranizare, e cumva neindreptatita; fie prin ciopartire (cum a fost si cazul de fata) ori prin rastalmacire. E o chestie de bun simti sa crezi ca-i o… chestie de viziune, dar daca esti sadic si revezi filmul imediat dupa incheierea lecturii, sentimentul e si mai puternic.

coperta1

Povestea e veche,  insa unghiul povestirii e nou. Tanara profesoara, complet rupta de realitatea imediata a tinerilor pe care incearca sa-iindrume, avand propriile viziuni revolutionare despre rolul formator al profesorului, incepe o idila cu un mult-prea-tanar elev al ei.Naivitate, ratacire, instabilitate… teama de a nu se identifica prea mult cu varsta pe care o are, multe lucruri fascinante se ingramadesc in portretul Shebei. Ceea ce face foarte interesanta povestea e faptul ca e spusa din perspectiva unei alte femei, Barbara, profesoara de moda veche, calculata, cinica, meticuloasa in dorinta de-a se strecura in viata mai tinerei sale prietene, care, sub dublul pretext (initial, de-a-si alina singuratatea, ulterior, de-a realiza o cronica a acestui mare si nefast scandal), ajunge sa noteze cu sarguinta pasii exacti pe care Sheba ii va face pana la inevitabila prabusire. Si, la ce-ar fi bun un prieten, daca nu la a te ajuta sa faci chiar pasul final?

Cartea nu socheaza prin expunerea cruda a unei relatii disfunctionale dintre o femeie de 40+ ani si un tanar de 16 ani; surprinzator, nu asta e chiar tema centrala a cartii. Frapanta e relatia disfunctionala dintre Shena si Barbara, cea din urma jucand rolul unei femei unsa cu toata alifiile, care pare sa fi anticipat dezastrul inca de la primele semne, si printr-o singura dispozitie de moment, din gelozie si din ranchiune, arunca totul in aer. Si asta doar pentru ca ea sa fie salvatorul.

(Filmul are legatura cu cartea si e salvat eroic de Judi Dench, perfecta in rolul Barbarei, si de cel al lui Cate Blanchett, la fel de perfecta in rolul Shebei)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s