Cum va fi lumea dupa ce se va sfarsi

… sau paradoxul lecturii “Taramurile pustiite, povesti ale apocalipsei”. 22 de autori, printre care Stephen King, John Langan, Gene Wolfe sau Orson S. Card, imagineaza sfarsituri dar si inceputuri ale omenirii. Scenarii posibile, mai indepartate sau mai apropiate, teorii despre “cum va fi daca”, o terapie pentru cei care se tem de schimbare si de ce va aduce ea, asa cum e, inevitabila, deoarece autorii nu se marginesc doar la distrugerea universului uman, ci si le reconstruirea lui.

 

John-Joseph-Adams_Taramurile-pustiite

 

Sfarsiturile lor sunt grandioase, sunt la scara larga,  dar unghiul din care este redat impactul este uneori emotionant de personal si de uman. Pana si sfarsitul lumii are mai mult sens abia cand e si sfarsitul lumii tale!

Copii ramasi singuri si fortati sa se maturizeze, oameni uitati de Dumnezeu in ziua intoarcerii, avand la dispozitie acum un pamant chinuit si gol, si atat de mult spatiu de umplut, iar in alta parte, Diavolul umbla printre oameni si face targuri cu ei, o lume artificiala, care se minuneaza la mici relicve ale adn-ului “original”, oameni ce-si pierd vorbirea si cuvintele, iar fara aceste instrumente de reglare a relatiilor si comportamentului devin violenti, iar lumea un loc atat de periculos si ostil, si multe alte idei interesante. Balin Feri face aici  un tur al povestilor din antologie.

In ziua in care s-a sfarsit lumea, Wyndham nici macar nu si-a dat seama ca era sfarsitul lumii.

(Sfarsitul lumii pe care o cunoastem, Dale Bailey)

Desi nu-mi prea plac povestirile, pentru ca de multe ori vreau sa citesc mult mai mult despre o idee care imi place, s-o vad dusa pana la capat si dincolo, mi-a placut experienta de-a traversa in timp scurt cadre diferite ale lumii postapocaliptice.

Mi-a placut atat de mult antologia incat in timpul unei iesiri la restaurant, am vanat momentul in care partenerul s-a dus discret la toaleta, am scos repede cartea, ditamai cartea, din “poseta” si-am tras cu ochiul intr-o povestire pe care n-apucasem s-o termin. Cam in stadiul ala ajunsesem…

Iar 14 Februarie m-a prins in libraria Nemira, cumparand “Antologia Viitorului”.

0

Si tot la subiect, Nemira are 40% reducere la Colectia Nautilus. A picat bine, pentru ca in preajma primaverii eu prefer S.F.urile. 😀

 

 

 

2 thoughts on “Cum va fi lumea dupa ce se va sfarsi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s