Cand pasiunile implinite devin lectii de viata

De jos, de la picioarele calului, am crezut mereu ca echitatia si relatia dintre calaret si companionul sau scot dintr-un om ce-i mai frumos, mai nobil, mai puternic in el. Bineinteles, priveam aceasta relatie exclusiv prin prisma imaginii pe care o aveam despre cai.

De sus, lucrurile sunt destul de diferite. Multe articole despre calarie dar mai ales despre hipoterapie (terapia cu cai) vorbesc despre ceva ce, citit, ai senzatia ca vei capata din prima ora calare. Faptul ca animalul “te accepta asa cum esti”, “nu te judeca” si alte variatiuni pe acceasi tema se transforma in realitatea ca, pana ce nu inveti sa lucrezi cu tine insuti si apoi cu el, esti doar tolerat, oricand in pericolul de a te intoarce inapoi jos, la picioarele lui, de unde ai pornit.

Din acest punct de vedere, lectiile calare pentru adulti sunt adevarate sedinte de dezvoltare personala.

Cred ca primele lectii calare au fost si primele lectii despre: slabiciune, nehotarare, teama, rigiditate, confuzie, neatentie, chestii noi tinute sub control in viata de zi cu zi.

Ce este insa adevarat e teoria potrivit careia evolutia apare in momentul in care te expui, iesi din zona de confort, si te redescoperi. O experienta pe care calaria ti-o ofera din plin. Mai ales expunerea… ai sub tine 600 de kg, un spirit iubitor de libertate, care freamata si tresare la orice schimbare si miscare, care, din varii motive, alege sa se supuna. Frumusetea acestei pasiuni incepe sa se implineasca cu adevarat cand simti ca acea supunere se datoreaza relatiei pe care o ai cu el, si nu conditionarii derivate din educatie si dresaj.

Dar e un drum atat de lung pana acolo…. 🙂

2014-04-03 15.02.26

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s