Parada Junilor (Brasov)

As fi regretat teribil daca nu m-as fi dus anul asta la Brasov pentru a vedea caii defiland (in cadrul unui festival cu traditie, dar punctul de interes pentru mine au fost caii), iar motivul este faptul ca altfel as fi trait cu senzatia ca e o chestie super faina, parandu-mi rau ca am ales confortul unei duminici lenese “facand nimic” in detrimentul unei calatorii cu masina de 6 ore si a unei sederi prea scurte pentru a fi relaxanta.

Caii au fost frumosi, calaretii, junii, tantosi, lumea foarte multa, vremea frumoasa.

DSC_0321

Asta la primele poze cu zoom maxim peste capetele oamenilor.

De la distanta, insa, lucrurile stau putin diferit.

Calareti de ocazie, cai necunoscuti

O parte din calaretii care au defilat nu erau proprietarii cailor si nici nu  aveau experienta in a calari. A nu cunoaste calul destul de bine te expune si pe tine si pe cei din jur la niste situatii imprevizibile care pana si pe stapan (e ciudat sa spun asta despre un cal, ca are stapan) il depasesc de multe ori. Si, ce face un calaret mai putin experimentat cand e calare pe un cal poate mai temperamental, poate tensionat de ce simte in jurul sal? Trage de darlogi, smucind zabala, provocand si mai multa tensiune. Calul va dori sa se elibereze de aceasta tensiune, asa cum poate. Poate se va opri, poate va merge in lateral, poate va ridica speriat capul sau chiar cabra.

DSC_0312

Potcoavele cailor nu-s pentru asfalt

Daca adaugi la aceast context multimea dornica sa stea cat mai aproape si sa prinda poza perfecta, copiii mici care tipa si un asfalt pe care copitele aluneca atat de usor, ai datele complete pentru o parada care poate incepe bine, dar se poate sfarsi prost.

DSC_0327

Decizii

Unii dintre juni au ales ca proprietarul calului sa defileze alaturi de ei, tinand calul de capastru sau fiind in preajma lui, altii la fel de cumpatati au ales sa nu porneasca in trap, ci sa tina un pas calm, in siguranta si pentru ei si pentru spectatori. Si, bineinteles, altii au ales celelalte variante, una dintre ele fiind sa se opreasca cu spatele la oameni la doar 20 de centimetri. Lucrul deloc de dorit… Calul este frumos la un capat si periculos la celalalt. Ghiciti care.

DSC_0294      DSC_0295

Ce cal naravas!

Asta vad oamenii cand observa un cal fornaind, agitat, mergand alertat in toate directiile numai drept nu. O fi naravas, dar trebuie sa ne gandim ca pentru astfel de defilari nu sunt alesi chiar cei mai naravasi cai. Da, e frumos sa-i vedem ambalati, turati, cu narile marite si muschii incordati, dar uitam ca astea sunt semnele unui animal care se pregateste sa o zbugheasca pentru ca se simte in pericol. Iar caii se pricep tare bine la a se speria si a fugi, in libertate fiind singura lor aparare fata de situatii care i-ar pune in pericol.

Cu toate astea… ramane ceva ce trebuie continuat!

Iar motivele sunt istoricul acestei parade, faptul ca avem ocazia sa admiram oameni mandri pe cai deosebiti, exemplare superbe, pe care altfel poate n-am avea cum sa le vedem, si pentru ca este grozav sa vezi atata lume adunata pentru acelasi lucru, comportandu-s decent, fara exagerari, extravagante, cu precautie in preajma unor animale frumoase dar imprevizibile. Atata precautie cat poate avea o masa de mii de oameni inghesuiti pe marginea unui drum sau intr-o piata neincapatoare la astfel de evenimente.

DSC_0338

Este un eveniment de trait o data pentru oricine indrageste festivalurile. Pentru iubitorii si pasionatii de cai, experienta 1 la 1, in conditii de siguranta si chiar si cu un aparat foto prin preajma este mult mai imbucuratoare.

 

2 thoughts on “Parada Junilor (Brasov)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s